Concurso de NodaIgual

BASES. Tot allò que has de tenir en compte…


Ja tens clar que desitges participar en el concurs de curts “NOdaIGUAL”, però encara no saps quins són els passos a seguir. No et preocupis. A continuació una explicació detallada del que has de fer per participar.

Amb l'objectiu de promoure entre els i les joves la realització de les seves pròpies produccions audiovisuals amb perspectiva de gènere, la Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Castelldefels, organitza el Concurs  de curts "NOdaIGUAL”
El propòsit és aconseguir que els i les joves desenvolupin les seves capacitats creatives, se sensibilitzin en la temàtica de la igualtat de gènere i aconsegueixin produir el seu propi curt on es plasmi aquesta conscienciació sobre la igualtat. Per a això, les i els joves rebran una capacitació sense cost algun i seran guiats/as per les persones formadores i el professorat. Això els permetrà familiaritzar-se amb els aspectes tècnics i les diferents etapes del procés de realització d'una obra audiovisual i promoure a través d'un curt els valors en igualtat de gènere.

Base 1 Quina és la temàtica del concurs?
L'objectiu d'aquest concurs és promoure els valors d'igualtat de gènere en la nostra societat i els usos del temps, i concretament a Castelldefels, però: què és la igualtat de gènere? La veritat és que aquest concepte és molt complex i implica moltíssimes coses…
Bé, per on començar? Un bon començament seria veure què diu les nostres lleis sobre aquest tema. La constitució espanyola de 1978 declara com a dret fonamental la igualtat entre dones i homes davant de la llei. Això vol dir que cap llei pot discriminar pel fet de ser home o dona. En el 2007 es va promulgar la Llei d'igualtat a nivell espanyol. En ella es defineix el principi d'igualtat de tracte entre dones i homes, que suposa l'absència de tota discriminació, directa o indirecta, per raó de sexe, i, especialment, les derivades de la maternitat, l'assumpció d'obligacions familiars i l'estat civil. L'Estatut d'Autonomia de Catalunya parla sobre les polítiques de gènere i la importància que s'aconsegueixi la igualtat entre homes i dones. Recentment s'ha publicat una llei sobre salut sexual i reproductiva, on els centres educatius han de promoure una educació sexual que contempli la igualtat de gènere…
Val molt bé, però concretament… què és la igualtat de gènere?
La igualtat entre dones i homes es pot definir de moltes maneres. Segons el que hem dit anteriorment, podem dir que igualtat significa:

  1. igualtat davant la llei: doncs que cap llei em pot discriminar per ser dona i que tots hem de ser tractats d'igual forma per les lleis. És a dir, no poden haver-hi lleis que pel fet de ser dona em neguin algun tipus de dret…
  2. igualtat d'oportunitats / accés: que totes i tots tinguem les mateixes possibilitats per accedir a tots els recursos que disposo (educació, sanitat, formació, treball…) i alhora, que em facilitin oportunitats de desenvolupament en els diferents àmbits de la meva vida.
  3. igualtat de tracte: absència de tota discriminació directa o indirecta per ser dona o home.
  4. igualtat en l'exercici dels drets de ciutadania: poder implicar-se activament en la vida pública de la ciutat (esport, associacionisme, política…).
  5. igualtat en les relacions sentimentals i de parella: establir relacions on les persones aportin i rebin equitativament, on tots s'encarreguin de cuidar i dedicar temps a la família, a la llar, on es gestioni i es decideixi les coses entre els membres de la relació en igualtat i tenint en compte l'opinió.
  6. igualtat en les emocions: poder expressar les emocions sense que el fet de ser noi o noia influeixi. Poder ser una noia valenta i eixerida, poder ser un noi sensible...
  7. igualtat en l'elecció de la meva sexualitat i la meva orientació sexual, respectant la dignitat i els drets humans de les altres persones. Poder decidir què vull fer, com i amb qui amb total llibertat sense que porti cap conseqüència negativa i/o discriminadores al respecte.

Ho vaig captant però… quan parlem de promoure a través d'un curt els valors de la igualtat de gènere, què es vol dir?
Si alguna vegada has pensat: per què les noies esperen que prínceps blaus les rescatin, per què els nois no temen sortir sols a la nit, per què les noies que els agrada l'esport (com el futbol, bàsquet…) se'ls crida homenots o lesbianes, per què els nois han de demostrar que són forts i no poden plorar, per què una noia ha de justificar si la seva faldilla és molt curta (sobretot si un noi es passa de la ratlla), per què la noia ha de posar la taula per menjar mentre el germà juga a la consola, per què les noies els costa aconseguir bons treballs o que estiguin ben pagats, per què una forma de fer mal a una noia és que la cridin lletga i a un noi, “marica” o “nenaza”…
…si has pensat coses d'aquest tipus o semblants (o les has viscut!) i t'agradaria expressar aquestes preguntes amb o sense resposta, explica'ns-ho mitjançant el teu curt, està dins de la temàtica que pretén tractar aquest concurs!

Base 2 Qui pot presentar-se al concurs?
Poden participar en aquest concurs els i les joves de 14 a 18 anys d'edat que reuneixin alguna d’aquestes condicions:
- estiguin empadronats  a Castelldefels,
- o cursin estudis als centres educatius del municipi,
- o acreditin pertànyer a alguna entitat juvenil de Castelldefels.
Només s’ha d’acreditar en el cas de pertànyer a alguna entitat juvenil de Castelldefels (i no estiguis empadronat/da ni cursis estudis en cap centre educatiu del municipi).

Base 3 Necessito tenir coneixements previs per presentar-me al concurs?
És aconsellable però no importa si és la primera vegada que decideixes fer un curt, si saps o no què és un programa d'edició o un storyboard, o els plànols que cal tenir en compte per filmar. O si no et queda clar què és això dels valors en igualtat de gènere… L'àrea de Polítiques d'Igualtat de Castelldefels ofereix capacitació i acompanyament gratuït als i les joves que vulguin realitzar un curt. Aquesta formació et permetrà tenir les eines necessàries tant tècniques com en igualtat de gènere per poder fer el teu curt.

Base 4 Sol/a o acompanyat/da?
Pots participar de forma individual o en equip. Tots les persones participants han de complir els requisits que hem indicat anteriorment.
Les persones de l'equip o la persona individual identificada serà la beneficiària del premi que se li pogués atorgar.

Base 5 Quants curts puc presentar?
El nombre de curts que pots presentar al concurs és un, podent-ho fer com a equip o de forma individual.

Base 6 Com participar?
1.- Participació en la formació per fer el curt
Molt senzill. Pots preguntar en el teu centre i dir que vols participar, el centre et proporcionarà la informació necessària perquè facis la teva inscripció. En el cas de no estar cursant estudis en algun centre de Castelldefels, t’has de posar directament en contacte amb nosaltres, l’àrea d’igualtat de l’ajuntament.
Posteriorment, ens posarem en contacte amb tu per concretar la formació necessària perquè puguis realitzar el teu curt en condicions. Aquesta formació consta de una fase prèvia abans de realitzar el curt i d’una formació posterior per editar i muntar el curt. Des del Punt Informació Jove et facilitaran espais i càmeres per gravar si ho necessites i t’ajudaran a la fase de filmació.
Una vegada que s'hagi fet tota la formació en curtmetratge, tindreu el vostre curt enllestit per presentar-ho a concurs.
L’inici de la formació està programada de desembre a febrer. D’aquesta forma tindràs enllestit el curt per entregar-ho a concurs.
Apunta't a
cortosnodaigual@gmail.com
igualtat@castelldefels.org

2.- Participació en el concurs.
Realitzat el curt, ho deuràs o haureu de lliurar en l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC), situada en la planta baixa de l'edifici nou de l'Ajuntament (Plaça de l'Església, 1). Hi ha de temps fins el 15 de febrer de 2013! (en breu posarem la data concreta)

Base 7 Quina documentació necessito per lliurar el meu curt a concurs?
Et passem a explicar com hauràs de lliurar el teu curt. Però no et preocupis perquè en la formació que faràs, tant les persones formadores com el professorat t'ajudaran a lliurar la documentació!
En el OAC has de lliurar la teva documentació en un sobre, grandària A4, identificat amb el títol del curtmetratge. El sobre ha de contenir:
1. Dues còpies del curt en DVD o CD, amb el format requerit per a la projecció. En cada CD/DVD, escrit el títol del curt.
2. Document amb el títol del curt i el pseudònim de l'equip o de la persona autora.
3. Un altre sobre on dins ha d'anar:
  a. Una còpia de la fitxa tècnica del curtmetratge completa amb:
    - nom complet i edats de les persones que han realitzat el curt
    - nom del centre educatiu o entitat juvenil
    - mail i número de telèfon de contacte
  b. L'autorització que acompanya a les bases signades pel pare, mare o tutor/a de cada participant.
4. Acreditació en el cas de pertànyer a alguna entitat juvenil de Castelldefels

En la OAC et faran emplenar un sol·licitud, guarda-la, és el resguard que has presentat el teu curt!
Si no ho teniu clar, no dubteu a trucar-nos o escriure'ns!

Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC)
Ajuntament de Castelldefels
Plaça de l'Església, 1
Telèfon: 936 651 150
Fax: 936 657 714
E-mail: e-oac@castelldefels.org

Polítiques d’igualtat
Centre Frederic Mompou
Pl. Joan XXIII, 8
Tel.: 93 636 41 44
Fax: 93 635 27 55 
correu electrònic:

Recorda el termini de presentació!! 15 de febrer del 2013

Base 8 Característiques del teu curt
Només demanem dues coses:
- Que la temàtica ha de tractar sobre igualtat de gènere. No et preocupis perquè a part de l'explicació que t'hem donat més amunt, es proporcionarà formació i acompanyament gratuït als i les participants perquè tinguin coneixements suficients en temes de gènere.
- que el curt no duri més de 4 minuts (entrades i crèdits incloses).
Per tot la resta… Tu decideixes! (S'accepta qualsevol tipus de gènere: ficció, experimental, documental, animació…No hi ha requisits tècnics en l'equip a utilitzar -càmera de vídeo, mòbil, etc.- ni el tipus de plànols, si ha de ser a l'interior o en l'exterior…)

Base 9 Fins a quan puc participar?
Per rebre la formació, has d'inscriure't abans del 24 de novembre!, ja que la formació comença al desembre. Ho pots fer en persona en el OAC (Plaça de l'Església, 1), a l'àrea de polítiques d'igualtat (Centre Frederic Mompou Pl. Joan XXIII), en el teu centre educatiu o bé per Internet a:


Base 10 Quins són els premis i categories?
El concurs de curts "NOdaIGUAL” de Castelldefels compta amb:
  • 3 premis
1r premi: 300 euros_ Millor curt
2n premi: 200 euro_  Millor segon curt
3r premi: 100 euros_ Millor tercer curt
  • Mencions especials: millor direcció, direcció artística, guió, fotografia, interpretació, mutatge, idea original, efectes visuals, vestuari, so i banda sonora.
  • Un diploma a totes les persones participants

Base 11 Quan es triarà el curt guanyador?
Una vegada que finalitzi el termini de recepció, es decidirà quins seran els curts guanyadors. El resultat es farà públic en l'acte central dels XXVIII Jornades de les Dones, que es realitzarà al voltant del 8 de març, Dia Internacional de les dones.

Base 12 Com i qui decideix quina curt és el guanyador?
Dels curts rebuts es farà un primera selecció, on es mirarà que compleixin els aspectes tècnics exigits.
Qualsevol curt que atempti contra els drets de les persones o no s'ajusti a la temàtica, també seran descartats.
En una segona selecció, s'escollirà als i les finalistes, amb la col·laboració, si escau, de les persones formadores dels tallers de capacitació. Finalment, el Jurat realitzarà la posterior assignació dels premis entre les obres seleccionades.
Qui serà el Jurat? El jurat estarà presidit per la regidora de Polítiques d’igualtat i com a vocals:
Un/a representant de cada centre educatiu de secundària de  Castelldefels
Un/a tècnic/a de l’Àrea de Polítiques d’Igualtat
Un/a tècnic/a de l’Àrea de Comunicació i Imatge de l’Ajuntament
Un/a representant de la Comissió del seguiment del Circuit de violència de gènere
Una representant del Consell Municipal de les Dones
Un/a tècnic/a de l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament
Un/a tècnic/a de l’Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament
Un/a tècnic/a de l’Àrea de Joventut de l’Ajuntament
Un/a tècnic/a de la Coordinadora d’AMPA
Vidal Pérez Bahillo, cap d’U.I. de Polítiques d'Igualtat de l'Ajuntament, que actuarà com a secretari
Les decisions del Jurat seran inapel·lables.

Base 13 Què passarà amb el meu curt?
En les XXVIII Jornades dels Dones, pel 8 de març, es farà públic els curts guanyadors i es penjaran a la web de l’àrea d’igualtat. Tu pel teu costat també pots penjar-lo o difondre’l allà on vulguis.

Base 14 Què et demanem del teu curt en finalitzar?
Ens regirem per un tipus de llicència anomenada Copyleft, això significa que el o l'autora segueix sent les persones participants però que alguns drets d'autor seran cedits. En aquest cas, utilitzarem el Creative Commons Reconeixement-SenseObraDerivada per la qual podrem copiar, distribuir i executar públicament el curt, però sempre reconeixent qui ha fet el curt.

Base 15 Què no podem acceptar?
El contingut dels curts ha de ser conforme al criteris educatius, tècnics i coeducatius que es planteja en el concurs. És responsabilitat de les persones participants i dels seus coordinadors/as complir amb aquest objectiu.
L'àrea i igualtat es reserva el dret a retirar del concurs qualsevol curt que no reuneixi els requisits tècnics, no s'ajusti a la temàtica o consideri que atempta al dret de les persones en mostrar escenes que transmetin missatges discriminatoris o incitin a la violència de gènere.

Base 16 Acceptar les bases
El fet de participar implica que acceptes les bases. L'àrea d'igualtat decidirà sobre els imprevists que es presentin.